1740

LEGENDA JE ROĐENA

Naša priča o whiskeyju započela je 5. listopada 1740. godine kada je John Jameson rođen u obitelji kojoj je moto „Sine Metu“ („bez straha“) dodijeljen zbog hrabrosti koju su pokazali u borbi protiv gusara na otvorenom moru u 16. stoljeću.

1770

SINE METU

Godinama kasnije obiteljski moto 30-godišnjem Johnu Jamesonu poslužio je kao inspiracija za preseljenje u Dublin kako bi otvorio destileriju whiskeyja.

1780

OTVARANJE DESTILERIJE

Kad je John Jameson osnovao svoju destileriju whiskeyja u Dublinu, njegova praksa korištenja najkvalitetnijih sastojaka počela je ostavljati trag. Jameson je osobno birao ječam i bačve te je inzistirao na primjeni trostruke destilacije (umjesto dvostruke kojom se pravio škotski whiskey) kako bi stvorio dvostruko glađe alkoholno piće.

1780-te

ČOVJEK S BAČVOM

Žene i muškarci koje su u 1780-im godinama radili u Jamesonovoj destileriji imali su najbolje plaće i radne uvjete u gradu, kao i mogućnost druženja sa samim šefom. Naime, John je vjerovao da kod radnika može razviti i zaslužiti osjećaj odanosti ako sa svakim od njih provodi vrijeme i dijeli svoju dobit, što je rezultiralo time da se u tvornici proizvodio najbolji whiskey. Ustvari, svaka boca na sebi ima naljepnicu s prizorom dva radnika s bačvama kao počast muškarcima i ženama koji proizvode whiskey iznimne glatkoće.

1800

"PREDIVNI GUS MCCANN"

Početkom 19. stoljeća John je započeo tradiciju davanja nadimaka svim svojim radnicima. Nadimak koji bi neki radnik dobio ovisio je o tome kako je Johnu upao u oko. Kad se Willie McCann, jedan od bačvara, zaustavio da se divi svojem odrazu u prozoru, John ga je u svojoj arhivi zapisao kao „Predivnog Gusa McCanna“.

1810

OBITELJSKI POSAO

Do 1810. godine John II., sin Johna Jamesona, proširio je destileriju koja je postala jednom od najvećih u Irskoj, a u drugoj polovici 19. stoljeća njegov sin, John III., proširio je poslovanje na globalnu razinu kako bi destileriju pretvorio u najvećeg proizvođača whiskeyja na svijetu. Kad je John IV. posao preuzeo početkom 20. stoljeća, John Jameson & Sons bio je svjetski poznati brend.

1823

NASLJEĐE SE NASTAVLJA

John Jameson umro je u 83. godini, što je u ranom 19. stoljeću bilo poprilično postignuće. Danas, gotovo 200 godina kasnije, obiteljska trostruko destilirana mješavina i dalje je najbolji irski whiskey.